Lees meer

Ouderenwerk 

Het bestuur van de Stichting Welzijnsbevordering Bergen heeft anno 2017 een nieuwe droom.

In 2010 heeft de Stichting Welzijnsbevordering Bergen (SWB) een ontmoetingscentrum voor ouderen kunnen realiseren. Hiertoe huurde de SWB tot voor kort ruimte in het recreatiecentrum Den Asseldonk.

In de loop van het jaar 2018 krijgt Den Asseldonk echter een andere bestemming en was de SWB genoodzaakt  uit te zien naar andere mogelijkheden. Inmiddels is in samenwerking met de parochie Bergen, de ouderenbond KBO en de Zonnebloem op een andere locatie een breder en beter geoutilleerd ontmoetingscentrum (OCB) opgezet, waar iedereen die behoefte heeft aan sociaal contact en een laagdrempelige gelegenheid zoekt om anderen te ontmoeten welkom is. Dit ontmoetingscentrum kent ook een z.g. “eetpunt”, waar tegen een geringe vergoeding eenmaal in de week een warme maaltijd wordt bereid. Daar, waar de Stichting zich specifiek richt op het welzijn van de kwetsbaren in onze samenleving, voorziet het ontmoetingscentrum Bergen in een grote behoefte. Het ontmoetingscentrum draait geheel op vrijwilligers.

Naast de fysieke verplaatsing van haar activiteiten heeft de SWB zich ook beraden over een verbreding van haar missie. Sinds de decentralisatie van een groot aantal overheidstaken op het gebied van zorg en welzijn naar de Gemeenten worstelen zowel gemeente als burgers nog steeds met een adequate invulling van die taken en krijgen vooral de meest kwetsbaren onder ons niet de zorg, die nodig is. Gelukkig zijn er ook in de gemeente Bergen een aantal organisaties van zowel vrijwilligers als professionals actief om de burger daarbij behulpzaam te zijn. “Wat zou het mooi zijn als alle partijen, die op welke manier dan ook bijdragen aan het welzijn van mensen onder één overkoepelende organisatie (SWB) met behoud van ieders identiteit en bijbehorend netwerk, zouden samenwerken. Meer dan nu het geval is”. Dat was onze nieuwe droom, die nu ook werkelijkheid gaat worden. Maar liefst 13 partijen zijn inmiddels bij elkaar gekomen en hebben de bereidheid uitgesproken om méér te gaan samenwerken. De nieuwste missie van de SWB richt zich dan ook volledig op het “verbinden”.

Mocht u interesse hebben voor het vrijwilligerswerk dan vinden we het fijn als u contact met ons opneemt.

OCB

Een initiatief van de Sint Petrusparochie  Bergen, de KBO en de Zonnebloem heeft er toe geleid dat het Ontmoetings Centrum Bergen op 6 oktober 2015 haar deuren heeft geopend.

Project
Het is een vrijwilligersproject dat zich richt op het ‘welzijn’ van de mens. Ontmoetingscentrum Bergen kent géén therapeutische doelstelling, is niet gericht op professionele hulpverlening en biedt geen fysieke en/of psychische hulpverlening.

Het kent een vrije inloopfunctie en is niet gekoppeld aan een indicatie.

Voor wie?  
Iedere bewoner van de gemeente Bergen, die behoefte heeft aan sociaal contact en een gelegenheid zoekt om anderen te ontmoeten, is welkom. Zin in een kopje koffie of thee, zin in zomaar een praatje. Alles is OK; “Thuis is ook maar thuis” en “alléén is ook maar alléén”.

Waar?    
Edith Steinkapel     
Murseltseweg 4a 5854 CW  te Nieuw Bergen
Tel. 0485-346673

Activiteiten  
Naast het bieden van een ruimte en het serveren van een kopje koffie, thee of een kopje soep kunnen de bezoekers natuurlijk ook deelnemen aan activiteiten, die zij zelf willen organiseren.       Daar waar mensen elkaar ontmoeten ontstaan initiatieven. Maken een praatje met elkaar, spelen een spelletje. Etc. etc.Je kunt bijvoorbeeld ook ergens in een hoek rustig gaan zitten tekenen, schilderen, puzzelen, of een boek lezen. Noem het maar op. Thuis ben je ook maar alléén en hier is het veel gezelliger.

Samen eten

Een groep van enthousiaste vrijwilligers kookt en serveert elke dinsdag om 12.30 uur een heerlijke maaltijd. Eten heeft een verbindende factor. Immers: alle mensen hebben behoefte  aan persoonlijk contact en aandacht. Ontmoeten is de sleutel voor te verbinden, dit bereik je o.a. door bij elkaar aan te schuiven en aan de praat te raken.

Uitleen rolstoel

De rolstoel uitleenservice is een samenwerking tussen de gemeente Bergen en het Ontmoetings Centrum Bergen. De gemeente stelt de rolstoel ter beschikking en het OCB zorgt voor de uitleen.

De rolstoel uitleenservice:

U wilt een dagje uit met vrienden of familie, maar bent niet meer zo goed ter been. Op zo’n dag is een rolstoel erg handig. Het is voor bewoners van Bergen voortaan mogelijk om maximaal 3 aaneengesloten dagen gratis een rolstoel te lenen.

Reserveren:

Als u een rolstoel wilt lenen kunt u deze reserveren. Dit kan in het OCB op dinsdag t/m donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur, Murseltseweg 4a te Nieuw Bergen. Telefoon 0485-346673.

Uitleenovereenkomst: In deze overeenkomst is de periode vastgelegd waarin u de rolstoel leent en de voorwaarden die aan het lenen van de rolstoel gekoppeld zijn.

Vrijwilligers

Op deze pagina treft u een overzicht van de mensen die bij Stichting Welzijnsbevordering Bergen werken. Bent u op zoek naar contact of informatie? Door op de foto van de medewerker te klikken komt u op een vervolgpagina. Hier treft u de contactgegevens en ook stelt de medewerker zich kort aan u voor.