SWB verrast jarig Alzheimer Café

Elke 3e dinsdag van de maand organiseert het Alzheimer Café een inloopavond voor mensen die door deze ziekte zijn getroffen en hun naasten. In de laatste bijeenkomst voordat de zomerperiode aanbreekt wordt de coördinator van het Alzheimer Café volledig verrast.

De maand februari stond in het teken van het geheugenhuis, het herinneringskoffer en de BelevenisTafel. De BelevenisTafel lijkt op een grote iPad waar je interactief mee kunt spelen. Het is de bedoeling om het geheugen te prikkelen, om mensen te activeren. Het scherm bestaat uit een soort van tegeltjes met o.a. oudHollandse liedjes en je merkt als erop wordt gedrukt dat iedereen mee begint te zingen. Maar er zitten ook tegeltjes met spreekwoorden op en spelletjes die je met z’n vieren kunt spelen waarmee je de motoriek in gang zet. Het is vooral de bedoeling dat je samen iets doet.

In de pauze konden enkele bewoners van Maasduinen Staete heel even in actie komen en zij waren meteen heel enthousiast. Er ging als het ware een wereld voor hun open. De tafel zou bij de Biblioplus op aanvraag kunnen worden gereserveerd zodat de bewoners er enkele dagen gebruik van zouden kunnen maken. Dit was de directe aanleiding voor Pierre Rutten, voorzitter van de Stichting Welzijnsbevordering Bergen, om in actie te komen. Wat zou er mooier zijn dan dat Maasduinen Staete en de locatie de Lindenlaan zelf over een eigen tafel konden beschikken? Zeker nu het thema eenzaamheid continue onder de aandacht wordt gebracht. Je gaat op een van de locaties als zoon, dochter, broer, zus of familielid, buren of kennissen op bezoek en gaat samen met de bewoner(s) op elk gewenst moment actief aan de slag.

De aanschaf van 2 tafels vraagt echter om een financiële investering die er niet om liegt. Maar met de hulp van een 3-tal fondsen is het toch gelukt.

Dit jaar bestaat het Alzheimer Café Bergen 8 jaar en in dat kader konden leden van het dagelijks bestuur van de Stichting Welzijnsbevordering Bergen een tweetal waarde cheques overhandigen aan Miranda Fleuren (coördinator) zodat de aanschaf van 2 tafels mogelijk is.

Maar naast de 2 tafels (hardware) dient er ook nog een licentie en software te worden aangeschaft. Deze financiering werd mogelijk gemaakt door gelden die uit het budget komen van de bestrijding Een tegen Eenzaamheid en Het gezond en actief leven akkoord.

Stichting Arnold Uleyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *