Voedselbank

ETEN MOET IEDEREEN

Er is een grote groep mensen die over minimale financiƫle middelen beschikt en hulp nodig heeft. De Voedselbank kan hen helpen met waardevolle voedselpakketten waarvan de inhoud door supermarkten, agrarische bedrijven, winkels en particulieren uit de omgeving gratis ter beschikking wordt gesteld.

Het betreft producten die voldoen aan de eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en die dienovereenkomstig worden opgeslagen en verstrekt. Dit soort producten zit vaak dicht tegen de houdbaarheidsdatum aan, worden uit het assortiment genomen of de verpakking moet veranderd worden. Deze producten worden veelal vernietigd of doorgedraaid, maar bij de voedselbanken kunnen ze goed gebruikt worden. Landelijk beleid is: voedselbanken kopen geen levensmiddelen.

Wekelijks verzamelt Voedselbank Limburg-Noord in haar locatie bij NLW in Venray de beschikbare levensmiddelen om de verschillende pakketten samen te stellen. Daarna worden op de gebruikers en hun gezinnen afgestemde pakketten via verschillende uitgiftepunten op een vaste dag in de week uitgereikt.

Gemeente Bergen L.

De gemeente Bergen L heeft zich aangesloten bij de Voedselbank Limburg-Noord. Iedereen kan een aanvraag doen om in aanmerking te komen voor hulp van de voedselbank. Er wordt geen onderscheid gemaakt in ras, geloof, geslacht of leeftijd, wel zijn er financiĆ«le voorwaarden. Voorbeelden van doelgroepen die gebruik maken van de voedselbank: -alleenstaanden – ouders met kinderen en met een uitkering – ouderen met een laag inkomen – langdurige werklozen – mensen in de schuldsanering.

Bij de beoordeling gaat de voedselbank uit van het bedrag dat de aanvrager aan het eind van de maand overhoudt voor het huishouden, na aftrek van vaste lasten als huur, gas, water, licht en verzekeringen. Uiteraard wordt er rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden. Bij de beoordeling worden landelijke normen en toekenningscriteria gevolgd. Dit staat allemaal vermeld op de website: http://www.voedselbanklimburg-noord.nl/

Intake

20231117-ALV-Toekenningscriteria-per-01-01-2024

Denkt u misschien ook in aanmerking te kunnen komen voor een, tijdelijk aanvullend voedselpakket, bel dan met 06 – 50 86 04 18 of stuur een e-mail naar: intake@voedselbanklimburg-noord.nl

Zij zullen u verder informeren en een afspraak maken voor een intakegesprek.

Vrijwilligers

Bij de Voedselbank werken allemaal vrijwilligers, zowel in de organisatie als in het bestuur en financieel ondersteund door sponsoren, lokale overheden en donateurs. In de gemeente Bergen L. heeft de Stichting Vincentius Bergen de organisatie rondom het uitgiftepunt op zich genomen. Wekelijks gaat een groep vrijwilligers op de donderdag op pad om er voor te zorgen dat de pakketten in de loop van de middag afgehaald kunnen worden in de Edith Stein kapel, Murseltseweg 4a te Nieuw Bergen.